Alla inlägg under januari 2012

Av Annika Gelin - 12 januari 2012 19:38

Går du till någon form av coach? Ett mentalt bollplank är en investering i dig själv oavsett om du har ett proffs eller en amatör som lyssnare. Jag tycker att det är dags att höja upp statusen för alla slag av mentala språngbrädor oavsett om de heter kurator, psykolog, terapeut eller har någon annan titel. 2012 borde vi väl kunna slänga alla fördomar kring psykosociala hjälpmedel och inse att själen och kroppen samarbetar. Jag är stolt över att ha mina bollplank - både proffs och amatörpsykologer. På jobbet brukar en arbetskamrat och jag turas om att sparra.

Just idag påminde vi varandra om att vi faktiskt är bra nog - och att vi ska sluta att krydda språket med "måsten" och istället uttrycka vad vi vill och behöver. Det funkar jättebra! När jag har fastnat i grubblerier och kniviga situationer har hon kunnat hitta de förlösande orden - och jag har kommit vidare. Jag tror att hon tycker detsamma om mig. Så skönt att se hur vägen plötsligt öppnar sig och hur det börjar blomma i dikesrenen.

ANNONS
Av Annika Gelin - 11 januari 2012 17:01

Förvåningen var stor i morse när vi klev ut i en våraktig sörja och mildväder - för vi somnade i vinternatten.

Så efter denna rekordkorta vinter (!) blev jag glatt överraskad av fågelsång vid skolgården.

Nånting vaknade därinuti bröstet. En slumrande kvinna - eller åtminstone en kvinna på halvfart kände sig plötsligt som en marskatt. Tänk att ett ljud kan göra sån skillnad! Kände med ens att all längtan efter snö försvann.

Det är ju våren jag vill ha! Vill känna hur livsandarna spritter i mig som en bubblande bäck. Vill stå mot en husvägg med en kopp kaffe och blunda mot den första solen. Vill känna kraften i mig som en knopp färdig att spricka ut i blom. Men jag får lägga mig på spikmattan en stund och vänta. Än får jag gå med strumpor och skor, än finns det vinter kvar säger mor.  

ANNONS
Av Annika Gelin - 9 januari 2012 15:54

 

Av naturen är jag mentalt inställd på en högre växel än vad min kropp gillar. Det får konsekvensen att jag blir stressad av för långa tidsjok där jag inte presterar. Pauser i arbetet var länge tabu. Men efter att jag var nära att krocka med den berömda "väggen" för ett antal år sedan har jag tänkt om. Jag försöker tänka och göra saker saktare än jag gjorde förr. Lägger in fler pauser - ja, mer luft i systemet. Visst känns det fortfarande lite förbjudet - men jag har upptäckt att resultatet oftast blir bättre. Kreativiteten frodas när jag INTE stressar och pressar. Hjärnan tröttas av en överbokad almanacka men trivs i en luftig.

Det finns faktiskt fler sätt än ett att ta sig framåt i tillvaron. Om man minskar farten skärps sinnet och man får ofta som bonus uppleva mer längs vägen.

Av Annika Gelin - 8 januari 2012 08:55

Marie och jag är mycket goda vänner sedan långt tillbaka. Vi är båda intresserade av hälsa, mat och motion till exempel. Om vi kommer åt brukar vi vara ute och röra på oss tillsammans. Tänkte på det igår när dottern slog på Gladiatorerna på Tv. Med åren har det blivit allt mer sällan att Marie och jag rör på oss som vi en gång gjorde.

1997 var året som sitter med eldskrift i minnet. Då betade vi av tjejklassikern tillsammans. Åkte skidor i tre mil i februari , cyklade nio mil i juni, simmade i Vansbro en kilometer i 25-gradigt vatten i juli och sprang en mil inklusive den fruktade Aborrbacken i september. Därimellan klämde vi in en halvmara i Göteborg i maj. Jotack!

Vi var i vårt livs form, både kroppsligt och mentalt. Klart att det sitter som ett smäck i minnet, vi kan inte glömma det fantastiska Göteborgsvarvet när vi dansade in i mål med jublande folkmassor omkring. Det konstiga är att toppformen sitter kvar, mentalt. Kroppsligt sett har något - eller om jag ska vara ärlig - rätt mycket hänt.

Formen är inte längre i topp, den har halkat ned något. Tänkte på det igår när jag provade klänningar till begravningen. Rätt mycket har hänt sedan jag hade den lilla svarta senast, en del godbitar har passerat, liksom.

Men det sköna med att vara Annika är att jag har nära till skrattet. Tursamt nog har jag också lust att springa.

När jag springer mår jag bra, det sätter fart på endorfinerna. Men vågen - den skiter jag totalt i - den bara stressar! Kommer jag inte i min klänning så får jag väl hitta en annan. Och formen finns, den är bara lite kurvigare än -97.

   

Av Annika Gelin - 6 januari 2012 19:19

 

Tänker mycket på begreppet energi. Vrider och vänder på det och funderar på överskott, underskott och balans.

Har ni tänkt på att det finns platser som plötsligt och direkt får ett rum i hjärtat. Som Åbo kändes för mig.

Vi skulle till Mumindalen, det var vårt mål - men längs vägen fastnade vi i en lilla söta pärlan vid vattnet.

Så mysigt, så genuint och pittoreskt! På väg tillbaka från Mumindalen fastnade vi igen. Det var en plats för trivsel.

Jag kommer på mig själv att längta dit ibland. Precis likadant är det ju med vissa människor. De får direkt och utan omvägar en plats i hjärtat. Människor man vill vara med. Som sprider glädje och värme. Människor att längta till.

Av Annika Gelin - 6 januari 2012 19:08

I januari är jag alltid redo för en nystart. Är i och för sig alltid motiverad att äta bra och röra på mig eftersom jag är intresserad av hälsa och motion. Men efter julskinka och prinskorv skriker kroppen efter bra bränsle. Fräscht, grönt, färglatt på tallriken. Fisk i alla dess former. Som strömming till exempel. "Brainfood" som min arbetskamrat brukar säga när den fina firren vankas i matsalen. Mums!

Vad blev det till lunch idag då? Sparrissoppa med baconbitar och ett gott lantbröd utan socker. Till kvällen wokade jag på lite räkor och wokgrönsaker till nudlarna som dottern önskade. Honungssåsen passade bra till. Kroppen tackar mig för att jag släpade runt den imorse tillsammans med mannen och grannen. Den ler och tycker att jag ska fortsätta med springrundorna. Investera i mitt välmående, Så får det bli! Showerna som väntar är moroten. 

Av Annika Gelin - 5 januari 2012 18:00

 

Det är trettondagsafton. Har varit på badet med familjen och värmt upp en rygg som stelnat efter första jobbveckan. Har suttit och planerat denna vecka. Stort som smått, i början av året finns någon slags överblick tydligare än när man är inne i hjulet. I huvudet finns kyrkan och kyrkogården. Laddar för sång på två begravningar

i januari. Det är ett speciellt uppdrag att stå för sången när släkt och vänner ska ta avsked av en kär människa.

Döden är svår att greppa överhuvud taget. Men jag tänker på den ibland, den är en del av livet även om jag tycker att vi är lite för bra på att förtränga den. Jag har alltid känt att jag har något slags "uppdrag" med min röst.

Jag ser den som en gåva som är menad att användas på rätt sätt. Att få vara med och ge av mig själv och min sång vid någon av livets högtider - bröllop, dop eller begravning ser jag som en ära. Men också som en livets skola på något sätt. Vid varje tillfälle lär jag mig massor om vad det innebär att finnas till. Och kanske anar en liten bit av att livet faktiskt är begränsat i tiden.

Av Annika Gelin - 4 januari 2012 23:33

Fick en ahaupplevelse idag. Pratade med arbetskamraten vars dotter fått en hamster i julklapp och hon blev så själaglad att det fyllde hennes tankar från den stunden hon fick veta om det.

- Jag minns knappt när jag själv blev så glatt överraskad, konstaterade han och sen var samtalsämnet givet.

Varför har vi tappat bort glädjen? Vad är det som vi missat längs vägen?

Om du går på stan en dag och tittar på människor du möter kan jag slå vad om att de allra flesta går runt med ett bistert ansiktsuttryck. Läste någon undersökning som visade att vi vuxna skrattar så sällan att det var löjligt att läsa. Vi har det materiellt sett mycket bra men blir allt fattigare inuti. Vad sjutton är det för fel?

Önskar mig själv och alla mina läsare att vi imorgon får skratta dubbelt så ofta som idag. Skrattet är rena hälsokuren! 

Presentation


Annikas brygga - en skön plats i tillvaron. Där jag lutar mig tillbaka med utsikt över livet och funderar. Över stort och smått som händer. Välkommen!

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annikas brygga med Blogkeen
Följ Annikas brygga med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se